Βουλγαρία: Περιορίζει τις εισαγωγές φρούτων & λαχανικών προκειμένου να τονωθεί η τοπική παραγωγή

Περιορισμούς στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων θέτει η Βουλγαρία «Είναι παράλογο να εισάγονται (τόσα πολλά) φρούτα και λαχανικά. Υπάρχει έλ...


Περιορισμούς στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων θέτει η Βουλγαρία
«Είναι παράλογο να εισάγονται (τόσα πολλά) φρούτα και λαχανικά. Υπάρχει έλλειψη κανόνων για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Ετοιμάζουμε έναν τέτοιο νόμο (για τη ρύθμιση του εμπορίου)», δήλωσε ο υπουργός. 

Οι υπερβολικές εισαγωγές φρούτων και λαχανικών θα περιοριστούν προκειμένου να τονωθεί η τοπική παραγωγή, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας Kiril Vatev στην κρατική τηλεόραση BNT, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο για τη ρύθμιση του εμπορίου γεωργικών προϊόντων.

Σχεδόν το 80% των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται στη Βουλγαρία εισάγονται, όπως και το 50% του κρέατος, προκαλώντας εντάσεις και διαμαρτυρίες μεταξύ των τοπικών παραγωγών.

«Είναι παράλογο να εισάγονται (τόσα πολλά) φρούτα και λαχανικά. Υπάρχει έλλειψη κανόνων για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Ετοιμάζουμε έναν τέτοιο νόμο (για τη ρύθμιση του εμπορίου)», δήλωσε ο υπουργός.

Η βουλγαρική γεωργία έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών λόγω των καλών εδαφών και του κλίματος, αλλά τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη πτώση της παραγωγής και αύξηση των εισαγωγών. Οι αγρότες ζητούν εδώ και χρόνια κρατική προστασία για την τοπική παραγωγή, αλλά έχουν κάνει πολύ λίγα για να αναπτύξουν συνεταιρισμούς που θα προσφέρουν μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Οι μεγαλύτερες εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στη Βουλγαρία προέρχονται από την Τουρκία και την Ελλάδα.

«Χρειάζονται κανόνες για την εισαγωγή μιας ρύθμισης των εμπορικών σχέσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων, από το χωράφι μέχρι το ράφι του καταστήματος», σχολιάζει ο Kiril Vatev.

Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία είναι μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη για την ποιότητα των τροφίμων, επειδή έχει τις λιγότερες καταγεγραμμένες τροφικές δηλητηριάσεις

Την Παρασκευή, το Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι έστειλε τις αλλαγές στο Στρατηγικό Σχέδιο, το οποίο δημιουργεί τους κανόνες για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μέχρι το 2027, προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συνολική επιδότηση της ΕΕ για τη βουλγαρική γεωργία ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι η ετήσια επιδότηση για τους νέους αγρότες θα διπλασιαστεί – από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ. Το κράτος προβλέπει τη χορήγηση κεφαλαίου εκκίνησης για την είσοδο στον γεωργικό κλάδο €30.000.

Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός για τη διατήρηση και βελτίωση της βιοποικιλότητας και των οικολογικών υποδομών μειώθηκε κατά €120 εκατ. αλλά ο προϋπολογισμός για τη βοήθεια προς τους γεωργούς να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων αυξήθηκε κατά €240 εκατ.

Από Krassen Nikolov | EURACTIV.bg | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη


Σχόλια